Fruktbröd

Ett bröd bakat i form och sprängfyllt med torkad frukt. Lite surdeg sätter fart på smaken! Gott med ost och sill.

Du behöver

  • 500 g vatten (5 dl)
  • 100 g rågsurdeg (kan uteslutas)
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 5 g jäst
  • 50 g russin (1 dl)
  • 70 g pumpafrön (1dl)
  • 70 g hackade dadlar (1,5dl)
  • 80 g aprikoser ( dl)
  • 40 g rapsolja
  • 500 g vetemjöl
  • 12 g salt

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till brödet, knåda i mjölet och avsluta med saltet. Knåda 5 minuter med degblandare eller liknande eller det dubbla för hand. Degen ska vara ganska vek (lös).

Låt degen vila i degbunken 4 timmar. Det går också att ställa bunken svalt över natten.

Smöra två brödformar på 1 1/2 liter. Fördela degen jämnt mellan formarna.

Ställ formarna på en plats skyddad från drag. Låt bröden jäsa upp till det dubbla, tiden varierar men räkna med minst en timme.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden i nedre delan av ugnen. Sänk värmen till 200 grader.

Grädda bröden i 45 minuter. Lyft ur dem ur formarna och låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pajrecept

Fetaostpaj

Någon som gillar fetaost? Kalamata-oliver? Tomater? Här är receptet för er!

pajrecept.se

Soppa

Soppa räddar vardagen

En gryta full med ångande tomatsoppa, till det en bit gott bröd. Vad sägs om en sådan vardagsmiddag?

sopprecept.se


Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

En klassisk äppelpaj smakar fantastiskt med vaniljsås. Men det finns massor av andra goda efterrätter och bakverk för den som vill variera.
Stekta äpplen är både enkelt och gott till glass, antingen i panna eller helstekta äpplen i ugn. Och frukten passar som fyllning i både långpannekaka och en elegant äppelmazarin.
För den som gillar klassiskt vetebröd är äppelbullar perfekt fikabröd. Både äppelbullar med mos och äppelbullar med äppelhack är riktigt gott!
Eller så provar du ett nytt, gott recept på vetelängd, fylld med honung och äpple. En riktigt god äppellängd!

 bakakaka.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...