Fruktbröd

Ett bröd bakat i form och sprängfyllt med torkad frukt. Lite surdeg sätter fart på smaken! Gott med ost och sill.

Du behöver

  • 500 g vatten (5 dl)
  • 100 g rågsurdeg (kan uteslutas)
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 5 g jäst
  • 50 g russin (1 dl)
  • 70 g pumpafrön (1dl)
  • 70 g hackade dadlar (1,5dl)
  • 80 g aprikoser ( dl)
  • 40 g rapsolja
  • 500 g vetemjöl
  • 12 g salt

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till brödet, knåda i mjölet och avsluta med saltet. Knåda 5 minuter med degblandare eller liknande eller det dubbla för hand. Degen ska vara ganska vek (lös).

Låt degen vila i degbunken 4 timmar. Det går också att ställa bunken svalt över natten.

Smöra två brödformar på 1 1/2 liter. Fördela degen jämnt mellan formarna.

Ställ formarna på en plats skyddad från drag. Låt bröden jäsa upp till det dubbla, tiden varierar men räkna med minst en timme.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden i nedre delan av ugnen. Sänk värmen till 200 grader.

Grädda bröden i 45 minuter. Lyft ur dem ur formarna och låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se


Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

En välgjord pizza är en fest för både ögat och gommen. Baka den själv från grunden så behöves bara enkla pålägg för att lyckas. Börja med en riktigt god botten, luftig och frasig. Bäst lyckas du med en långjäst pizzadeg, men även en pizza gjord på snabb pizzadeg kan bli en läckerhet. Ska du ta med pizzan på utflykten passar ofta en mjuk pizzabotten bättre.

En hemmakokt tomatsås och du är i land med en aubergine och ruccolapizza som slår många omständiga recept med massor av ingredienser. Som så ofta, det enkla kan vara det riktigt goda!

 bakapizza.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...