Fruktbröd

Ett bröd bakat i form och sprängfyllt med torkad frukt. Lite surdeg sätter fart på smaken! Gott med ost och sill.

Du behöver

  • 500 g vatten (5 dl)
  • 100 g rågsurdeg (kan uteslutas)
  • 300 g grovt rågmjöl
  • 5 g jäst
  • 50 g russin (1 dl)
  • 70 g pumpafrön (1dl)
  • 70 g hackade dadlar (1,5dl)
  • 80 g aprikoser ( dl)
  • 40 g rapsolja
  • 500 g vetemjöl
  • 12 g salt

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienserna till brödet, knåda i mjölet och avsluta med saltet. Knåda 5 minuter med degblandare eller liknande eller det dubbla för hand. Degen ska vara ganska vek (lös).

Låt degen vila i degbunken 4 timmar. Det går också att ställa bunken svalt över natten.

Smöra två brödformar på 1 1/2 liter. Fördela degen jämnt mellan formarna.

Ställ formarna på en plats skyddad från drag. Låt bröden jäsa upp till det dubbla, tiden varierar men räkna med minst en timme.

Värm ugnen till 250 grader och sätt in bröden i nedre delan av ugnen. Sänk värmen till 200 grader.

Grädda bröden i 45 minuter. Lyft ur dem ur formarna och låt bröden svalna på galler.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se

Glutenfri paj

Baka bäst glutenfritt

Att baka glutenfritt måste inte vara svårt eller tråkigt. Tvärtom! Prova en glutenfri hallonpaj och du förstår varför!

glutenfriarecept.se


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...