Gratäng med zucchini, tomat och chèvre

Både squash och tomat släpper ganska mycket vätska. Det överskott som kan bli i gratängen suger man gärna upp med ett gott bröd!

Du behöver

  • 600 g zucchini/squash (2 st)
  • 400 g tomat (4 st)
  • 1/2 rödlök
  • 150 g chèvre
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-2 msk färska, finhackade kryddörter
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Skiva zucchinin i cirka 1/2 centimeter tjocka skivor. Varva dem med salt i ett durkslag, lägg på en tyngd och låt stå minst trettio minuter. Torka av dem innan de läggs i gratängen. Skiva tomaterna ganska tunt och låt dem rinna av. Skala och skiva löken tunt. Skär chèvren i skivor.

Gör såsen: Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjölet. Låt puttra ihop under vispning någon minut och tillsätt mjölk och grädde, lite åt gången. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen puttra tills den tjocknat, cirka 5-10 minuter. Smörj en ugnsfast form. Varva ett lager av zucchini, tomat och lök. Lägg ut chèvreskivorna. Fördela resten av zucchinin, löken och sist tomaten över. Häll såsen överst. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter i ugnens nedre del, täck över med en plåt om gratängen får för mycket färg.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gröt

Dagens viktigaste mål

Starta dagen med en rykande skål gröt! Varför inte en klassisk mannagrynsgröt med bär och mjölk?

gröt.com

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se


Baka med äpplen

Äppellängd med honung!

Äpplen passar till mer än paj eller mos. Prova vetelängd med honung och mandel!

En klassisk äppelpaj smakar fantastiskt med vaniljsås. Men det finns massor av andra goda efterrätter och bakverk för den som vill variera.
Stekta äpplen är både enkelt och gott till glass, antingen i panna eller helstekta äpplen i ugn. Och frukten passar som fyllning i både långpannekaka och en elegant äppelmazarin.
För den som gillar klassiskt vetebröd är äppelbullar perfekt fikabröd. Både äppelbullar med mos och äppelbullar med äppelhack är riktigt gott!
Eller så provar du ett nytt, gott recept på vetelängd, fylld med honung och äpple. En riktigt god äppellängd!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...