Jordgubbstårta med fläder

På varje midsommarbord krävs en riktigt maffig jordgubbstårta. Här är vårt förslag med fläderkräm!

Du behöver

Tårtbotten

  • 1 1/2 dl ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • ev. rivet skal av 1 citron

Fyllning

  • 1 ägg
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 dl fläderblomssaft
  • 40 g smör
  • 500 g/1 l jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

Tårtbotten:

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Vänd ner vetemjölet samt eventuellt rivet citronskal och vispa slätt. Häll smeten i formen och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är färdig. Täck eventuellt med folie eller en plåt om kakan börjar få för mycket färg. Låt svalna.

 

Fläderkräm:

Vispa samman ägg, florsocker och fläderblomssaft i en kastrull. Värm sakta tills krämen sjuder och låt sjuda en liten stund tills den tjocknat. Ta från värmen och klicka ner smöret. Rör tills det smält samman och låt krämen svalna.

Vispa grädden. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skiva några stycken av dem.

 

Dela tårtbottnen på mitten när den svalnat. Bred fläderkrämen över den undre bottnen. Lägg de skivade jordgubbarna i ett lager ovanpå. Täck med locket. Bred grädden över och garnera med resten av jordgubbarna.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Baka med rabarber

Älskade rabarber!

Nu börjar rabarberstjälkarna sträcka sig stolt ur jorden och vi vill bjuda alla på rabarberkaka! Fram med långpannan bara.

smulpaj.se

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se


Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

På de flesta svenska caféer med självaktning kan man beställa morotskaka. Det är inte utan anledning! Rivna morötter gör kakan härligt saftig. Även rödbetor går bra att använda och resultatet blir en färgstark rödbetskaka som är extra god med citronglasyr.

Glöm bara inte bort den klassiska, kryddiga morotskakan - det är ett bakverk som håller i längden.

 morotskaka.com


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...