Jordgubbstårta med fläder

På varje midsommarbord krävs en riktigt maffig jordgubbstårta. Här är vårt förslag med fläderkräm!

Du behöver

Tårtbotten

  • 1 1/2 dl ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • ev. rivet skal av 1 citron

Fyllning

  • 1 ägg
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 dl fläderblomssaft
  • 40 g smör
  • 500 g/1 l jordgubbar
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

Tårtbotten:

Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Vispa ägg och socker riktigt luftigt. Vänd ner vetemjölet samt eventuellt rivet citronskal och vispa slätt. Häll smeten i formen och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 30 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är färdig. Täck eventuellt med folie eller en plåt om kakan börjar få för mycket färg. Låt svalna.

 

Fläderkräm:

Vispa samman ägg, florsocker och fläderblomssaft i en kastrull. Värm sakta tills krämen sjuder och låt sjuda en liten stund tills den tjocknat. Ta från värmen och klicka ner smöret. Rör tills det smält samman och låt krämen svalna.

Vispa grädden. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skiva några stycken av dem.

 

Dela tårtbottnen på mitten när den svalnat. Bred fläderkrämen över den undre bottnen. Lägg de skivade jordgubbarna i ett lager ovanpå. Täck med locket. Bred grädden över och garnera med resten av jordgubbarna.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se


Långpannekaka

Morot, apelsin + choklad

Snabb–bakat som räcker åt alla? Apelsindoftande morotskaka i långpannan!

Långpannan är lösningen på många kakproblem. Har du många kaksugna är det otroligt tacksamt att kunna laga mycket på en gång. Och dessutom snabbt! Har du lagat kladdkaka, brownies och mockarutor är det hög tid för omväxling. Prova morotskaka med choklad och apelsinsmak. En garanterad höjdare till fika och efterrätt!

 morotskaka.com


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...