Laxpaj med västerbottenost

Lax och lagrad ost är en riktigt lyckad kombination i paj. Serverad varm eller kall är pajen perfekt till midsommar.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g dinkelmjöl
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl cremé fraiche
  • 100 g västerbottenost eller annan lagrad ost
  • 1 msk chilisås
  • 1 krm cayennepeppar
  • 200 g rökt lax

Gör så här:

Börja med pajdegen. Tärna smöret och finfördela det i mjölet. Använd gärna en matberedare. Späd med vattnet och knåda ihop till en jämn deg. Låt degen vila fem minuter. Klä sedan en pajform, 26-28 cm i diameter. Ställ pajskalet i kyl cirka 15 minuter.

Förgrädda pajskalet i 225 grader cirka 10 minuter.

VIspa samman ägg, mjölk, cremé fraiche. Riv osten och rör ner den tillsammans med chilisås och peppar.

Skär laxen i mindre bitar. Rensa och skär paprikan i skivor.

Häll stanningen i pajskalet och fördela laxen över hela ytan. Dekorera ytan med paprikaskivor.

Grädda pajen i cirka 45 minuter i 175 grader. Låt pajen svalna något innan den serveras. Dekorera med resten av paprikan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brownies

Blondies - brownies med vit choklad

Brownies är chokladälskarens favoritkaka. Variera med blondies på vit choklad!

browniesrecept.se

Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

pastarecept.se


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...