Laxpaj med västerbottenost

Lax och lagrad ost är en riktigt lyckad kombination i paj. Serverad varm eller kall är pajen perfekt till midsommar.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g dinkelmjöl
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl cremé fraiche
  • 100 g västerbottenost eller annan lagrad ost
  • 1 msk chilisås
  • 1 krm cayennepeppar
  • 200 g rökt lax

Gör så här:

Börja med pajdegen. Tärna smöret och finfördela det i mjölet. Använd gärna en matberedare. Späd med vattnet och knåda ihop till en jämn deg. Låt degen vila fem minuter. Klä sedan en pajform, 26-28 cm i diameter. Ställ pajskalet i kyl cirka 15 minuter.

Förgrädda pajskalet i 225 grader cirka 10 minuter.

VIspa samman ägg, mjölk, cremé fraiche. Riv osten och rör ner den tillsammans med chilisås och peppar.

Skär laxen i mindre bitar. Rensa och skär paprikan i skivor.

Häll stanningen i pajskalet och fördela laxen över hela ytan. Dekorera ytan med paprikaskivor.

Grädda pajen i cirka 45 minuter i 175 grader. Låt pajen svalna något innan den serveras. Dekorera med resten av paprikan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

En svällande deg som doftar i köket skapar oundvikligen förväntningar. Med en slät vetebulle på fatet smakar ju kaffet alldeles extra bra...

Bullar går förstås att variera med många olika sorters fyllning. Chokladbullar passar den riktiga gottegrisen som hand i handske, men andra hävdar att den klassiska kanelbullen är bäst när det gäller. Vad tycker du?

 bakabullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...