Laxpaj med västerbottenost

Lax och lagrad ost är en riktigt lyckad kombination i paj. Serverad varm eller kall är pajen perfekt till midsommar.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g dinkelmjöl
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl cremé fraiche
  • 100 g västerbottenost eller annan lagrad ost
  • 1 msk chilisås
  • 1 krm cayennepeppar
  • 200 g rökt lax

Gör så här:

Börja med pajdegen. Tärna smöret och finfördela det i mjölet. Använd gärna en matberedare. Späd med vattnet och knåda ihop till en jämn deg. Låt degen vila fem minuter. Klä sedan en pajform, 26-28 cm i diameter. Ställ pajskalet i kyl cirka 15 minuter.

Förgrädda pajskalet i 225 grader cirka 10 minuter.

VIspa samman ägg, mjölk, cremé fraiche. Riv osten och rör ner den tillsammans med chilisås och peppar.

Skär laxen i mindre bitar. Rensa och skär paprikan i skivor.

Häll stanningen i pajskalet och fördela laxen över hela ytan. Dekorera ytan med paprikaskivor.

Grädda pajen i cirka 45 minuter i 175 grader. Låt pajen svalna något innan den serveras. Dekorera med resten av paprikan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se

Långpannebröd

Bröd till maten

Ibland behövs ett riktigt snabbt och gott bröd till middagen. Kanske ett luftigt olivbröd i långpannan?

hembakatbrod.se


Grilltips

Marinera mera!

Är grillen varm? En enkel marinad skiljer godkänt från grillfest!

Lägg kött, kyckling eller grönsaker i en smakrik marinad och grillningen tar fart! Oavsett om du väljer att marinera över natten eller pensla på vid eller efter grillningen är det lätt att smaksätta grillat. Lagom till värmen tipsar vi om några lätta marinader: Limesmak till kycklingen, tomat och soja till fläskkött och en god vitlöksblandning till grönsakerna. Fläskfilén trivs i vinmarinad och till lammet kryddar vi klassiskt med rosmarin och vitök. Den som vill ha lite omväxling gör en marinad på cider och penslar kycklingen först när den är färdiggrillad. Lätt som sagt, och riktigt gott i värmen!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...