Laxpaj med västerbottenost

Lax och lagrad ost är en riktigt lyckad kombination i paj. Serverad varm eller kall är pajen perfekt till midsommar.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 100 g vetemjöl
  • 100 g dinkelmjöl
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl cremé fraiche
  • 100 g västerbottenost eller annan lagrad ost
  • 1 msk chilisås
  • 1 krm cayennepeppar
  • 200 g rökt lax

Gör så här:

Börja med pajdegen. Tärna smöret och finfördela det i mjölet. Använd gärna en matberedare. Späd med vattnet och knåda ihop till en jämn deg. Låt degen vila fem minuter. Klä sedan en pajform, 26-28 cm i diameter. Ställ pajskalet i kyl cirka 15 minuter.

Förgrädda pajskalet i 225 grader cirka 10 minuter.

VIspa samman ägg, mjölk, cremé fraiche. Riv osten och rör ner den tillsammans med chilisås och peppar.

Skär laxen i mindre bitar. Rensa och skär paprikan i skivor.

Häll stanningen i pajskalet och fördela laxen över hela ytan. Dekorera ytan med paprikaskivor.

Grädda pajen i cirka 45 minuter i 175 grader. Låt pajen svalna något innan den serveras. Dekorera med resten av paprikan.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se


Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

Allt fler behöver glutenfri kost och även om du själv tål mjöl är det inte ovanligt att dina gäster inte gör det. Men att baka glutenfria småkakor brukar gå lätt och bli riktigt gott!
Ett bra knep är att kombinera bovete och havregryn. Se bara till att köpa garanterat glutenfria havregryn – det finns på den glutenfria hyllan i butiken.
Glutenfria havrekakor är knapriga och smakrika kakor i klassisk småkakestil – perfekta till kaffe eller te! Knapriga små skorpor med kanel och fint kras är inte bara goda utan också vackra på kakfat eller som present i en vacker glasburk. Och riktigt goda chokladkakor behöver inte heller innehålla gluten!
Eller gör superenkla kokostoppar – en klassisk småkaka som är naturligt glutenfri!
Vill du sedan att fikabordet ska digna lägger du lätt till en glutenfri kladdkaka, en sockerkaka eller kanske en paj? Alla frukt– och bärpajer är enkla att göra glutenfria. Till exempel en glutenfri björnbärspaj som passar fint som varmt inslag när man vill lyxa till det!
Trevlig fika för alla!

 glutenfriarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...