Matjessilltårta med chili

Ny och annorlunda smak på den populära silltårtan. Gott och enkelt! Välj gärna syrat bröd till botten.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Botten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g kavring eller surdegsbröd

Fyllning

  • 4 gelatinblad eller motsvarande mängd vegetabilisk variant, typ Vegegel
  • 250 g matjessill
  • 1 liten rödlök
  • 2 msk stark, söt chilisås
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk sillspad
  • 3 dl gräddfil
  • 3 dl crème fraiche

Dekoration

  • Paprikapulver och örtkryddor

Gör så här:

Riv eller mixa kavring eller surdegsbröd och blanda med rumsvarmt smör. Tryck i botten av en rund form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Lägg gelatinblad i kallt vatten. (För vegetabilisk variant, följ beskrivningen på förpackningen.)
Finhacka sillen. Blanda med gräddfil och crème fraiche. Finhacka löken och blanda ner den tillsammans med chilisås, paprikapulver och citronsaft.

Smält gelatinet på låg värme i en kastrull. Vispa ner sillspadet i gelatinet och häll ner i sillblandningen. Rör om så allt blandas och häll i formen.

Ställ tårtan kallt minst fyra timmar så den stelnar, ta bort formkanten och dekorera medpaprikapulver och örter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

Skärtorsdagens påskkärringar och själva påskaftons äggjakt - det finns verkligen tillfällen för att njuta av sötsaker till påsk. Eget påskgodis lagar du enkelt hemma! Gör vit chokladtryffel som får stuns av lime eller rulla små chokladbollar med nötter och frukt till de vuxna. Marsipan går alltid hem, gärna i form av påskägg smaksatta med arrak.

Det är tid för en riktigt god påsk!

 påskgodisrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...