Matjessilltårta med ost

Lagrad ost och matjessill i denna läckra silltårta. Lätt och gott för många på midsommarbordet!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Botten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g kavring

Fyllning

  • 4 gelatinblad eller motsvarande mängd vegetabilisk variant, typ Vegegel
  • 200 g matjessill
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2 msk sillspad
  • 150 g lagrad hårdost
  • 3 dl gräddfil
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 krm svartpeppar

Dekoration

  • Riven eller fintärnad ost
  • Färska örter, gärna timjan

Gör så här:

Riv eller mixa kavring och blanda med rumsvarmt smör. Tryck i botten av en rund form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Lägg gelatinblad i kallt vatten. (För vegetabilisk variant, följ beskrivningen på förpackningen.)
Finhacka sillen. Blanda med gräddfil och crème fraiche. Finhacka löken och blanda ner i sillen.
Tärna osten fint och blanda med sillen. Tillsätt peppar.

Smält gelatinet på låg värme i en kastrull. Vispa ner sillspadet i gelatinet och häll ner i sillblandningen. Rör om så allt blandas och häll i formen.

Ställ tårtan kallt minst fyra timmar så den stelnar, ta bort formkanten och dekorera med fintärnad eller riven ost och örtkryddor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se

Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

frukostbullar.se


Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

Lasagne är pastafavoriten för många. Att varva pastaplattor, vitsås och en god köttfärssås är den klassiska lasagnen.

Men lasagne går att göra på många sätt - en god vegetarisk lasagne eller kanske en variant med kyckling.

Och lasagne är lättlagat, går fort och är enkelt att laga till många. När formen väl är i ugnen så sköter den sig själv och det blir tid att duka och ordna tillbehören.

Servera till? Ja... vad sägs om riven parmesanost, oliver och en sallad? Kanske en skiva vitlöksbröd som aptitretare och gärna ett glas rött till. Trevlig helg från pepparochsalt.se!

 lasagne.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...