Matjessilltårta med ost

Lagrad ost och matjessill i denna läckra silltårta. Lätt och gott för många på midsommarbordet!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Botten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g kavring

Fyllning

  • 4 gelatinblad eller motsvarande mängd vegetabilisk variant, typ Vegegel
  • 200 g matjessill
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2 msk sillspad
  • 150 g lagrad hårdost
  • 3 dl gräddfil
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 krm svartpeppar

Dekoration

  • Riven eller fintärnad ost
  • Färska örter, gärna timjan

Gör så här:

Riv eller mixa kavring och blanda med rumsvarmt smör. Tryck i botten av en rund form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Lägg gelatinblad i kallt vatten. (För vegetabilisk variant, följ beskrivningen på förpackningen.)
Finhacka sillen. Blanda med gräddfil och crème fraiche. Finhacka löken och blanda ner i sillen.
Tärna osten fint och blanda med sillen. Tillsätt peppar.

Smält gelatinet på låg värme i en kastrull. Vispa ner sillspadet i gelatinet och häll ner i sillblandningen. Rör om så allt blandas och häll i formen.

Ställ tårtan kallt minst fyra timmar så den stelnar, ta bort formkanten och dekorera med fintärnad eller riven ost och örtkryddor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Fisksoppa

Värmande fisksoppa!

Fisk är nyttigt. Men det hindrar inte att en värmande fisksoppa smakar gott!

fisksoppa.se

Smart helgmat

Lyxig kyckling - helgmat som räcker länge!

En riktigt klassisk helgstek är ett lyxigt sätt att fira helg! Gör två rätter i en: Läckert fylld kyckling som finmiddag och kycklingsoppa i veckan.

kycklingrecept.nu


Semlor

Dags för semlor!

Fettisdagen den 21 februari är en högtidsdag vi gärna tjuvstartar på! Nu längtar vi efter klassiska semlor med mandelmassa och grädde.

Över hela Sverige äter vi semlor just nu. Vad en riktigt bra semla är råder det delade meningar om. Vissa vill äta sin semla som en traditionell hetvägg med varm mjölk. Andra föredrar någon ny variant eller startar mjukt med mindre semlor för att inte få nog för tidigt. Passa på att njuta av en god svensk tradition!

 semlor.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...