Matjessilltårta med ost

Lagrad ost och matjessill i denna läckra silltårta. Lätt och gott för många på midsommarbordet!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Botten

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 200 g kavring

Fyllning

  • 4 gelatinblad eller motsvarande mängd vegetabilisk variant, typ Vegegel
  • 200 g matjessill
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 2 msk sillspad
  • 150 g lagrad hårdost
  • 3 dl gräddfil
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 krm svartpeppar

Dekoration

  • Riven eller fintärnad ost
  • Färska örter, gärna timjan

Gör så här:

Riv eller mixa kavring och blanda med rumsvarmt smör. Tryck i botten av en rund form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Lägg gelatinblad i kallt vatten. (För vegetabilisk variant, följ beskrivningen på förpackningen.)
Finhacka sillen. Blanda med gräddfil och crème fraiche. Finhacka löken och blanda ner i sillen.
Tärna osten fint och blanda med sillen. Tillsätt peppar.

Smält gelatinet på låg värme i en kastrull. Vispa ner sillspadet i gelatinet och häll ner i sillblandningen. Rör om så allt blandas och häll i formen.

Ställ tårtan kallt minst fyra timmar så den stelnar, ta bort formkanten och dekorera med fintärnad eller riven ost och örtkryddor.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se


Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

Pannkaksrullar med fyllning, crêpes, är en rätt som passar i många sammanhang. Beroende på vad du fyller crêpesen med så kan de vara både en enkel förrätt, en vardagsmiddag, en festrätt eller ett bra inslag på buffébordet. Servera dem som de är med grönt och ett gott bröd eller låt dem bli ett av flera inslag i middagen.

Prova något av våra nya recept; svampcrêpes, som passar fint på buffén, köttfärscrêpes, som både barn och vuxna brukar gillar eller kanske goda böncrêpes?

Godare middag på er!

 pannkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...